FoodOmicsGR logo image
Παρουσίαση Υποδομής FoodOmicsGR_RI 20/9/2022 (Αθήνα, Ελλάδα)
29 Ιουλίου 2022
FoodOmicsGR logo image
Παρουσίαση Υποδομής FoodOmicsGR_RI 20/9/2022 (Αθήνα, Ελλάδα) – Τελικό Πρόγραμμα
19 Σεπτεμβρίου 2022

Παρουσίαση Υποδομής FoodOmicsGR_RI 12/9/2022 (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα) – Τελικό Πρόγραμμα

FoodOmicsGR logo image

Η διεπιστημονική ομάδα BIOMIC_AUTh του ΚΕΔΕΚ ΑΠΘ διοργανώνει και σας προσκαλεί σε εκδήλωση με θέμα:

Εθνική Ερευνητική Υποδομή FoodOmicsGR_RI:
Ενδελεχής χαρακτηρισμός και ανάδειξη της αλυσίδας αξίας των Ελληνικών τροφίμων

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022, 12:00-18:00
ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ, 3ης Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη

 

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω Livestream στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.auth.gr/video/video-i-ereynitiki-ypodomi-foodomicsgr-diorganonei/

 

Τελικό Πρόγραμμα

pdf logo

 

11:30 – 12:00 Υποδοχή – Εγγραφές – Καφές

12:10 – 12:50 Παρουσίαση Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής
Ομιλητές:
Γεώργιος Θεοδωρίδης (ΑΠΘ, Αναλυτική Χημεία), Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης (ΑΠΘ, Βιολογία Γενετική), Γεώργιος Τσάγκαρης (ΙΙΒΕΑΑ), Κωνσταντίνος Γεωργίου (Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών), Απόστολος Σπύρος (Παν/μιο Κρήτης), Ιωάννης Βλαχάβας (ΑΠΘ, Πληροφορική), Νίκος Νενάδης (ΑΠΘ, Χημεία Τροφίμων)

12:50 – 13:50 FoodOmics: Τι προσφέρει στη βιομηχανία τροφίμων και διατροφής. Δυναμικό και εφαρμογές του πεδίου.
12-50 – 13:10 Αυθεντικότητα τροφίμων – HRMS τεχνικές και καινοτόμα εργαλεία για την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας τροφίμων. Ν. Θωμαΐδης, ΕΚΠΑ
13:10 – 13:15 Στοιχειακή μεταβολομική στον προσδιορισμό προέλευσης. Κ. Γεωργίου, Γεωπ. Παν/μιο Αθηνών
13:15 – 13:20 Η πρωτεωμική στην ανάλυση των τροφίμων. Γ. Τσάγκαρης, ΙΙΒΕΑΑ
13:20 – 13:25 Foodomics και η ανάδειξη της ταυτότητας των Ελληνικών παραγωγικών συστημάτων για ποιοτικό και ασφαλές κρέας. Ι. Σκούφος, Π. Ιωαννίνων
13:25 – 13:30 HRMS μεθοδολογίες και εφαρμογές για την ενδελεχή τεκμηρίωση αυθεντικότητας τροφίμων ζωικής προέλευσης. Α. Κρητικού, ΕΚΠΑ
13:30 – 13:35 Ποιοτική και ποσοτική ταυτοποίηση ειδών σε προϊόντα κρέατος. Σ. Μηνούδη, ΑΠΘ
13:35 – 13:40 Γενετικό προφίλ του ελληνικού προβάτου και ταυτοποίηση φυλών. Β. Τσαρτσιανίδου, ΑΠΘ
13:40 – 13:45 Χημική ταυτότητα τροφίμων με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη: κρητικό ελαιόλαδο. Α. Σπύρος, Π. Κρήτης
13:45 – 13:50 Χαρακτηρισμός τροφίμων και προϊόντων διατροφής με χρήση φασματομετρίας μάζας. A. Λιούπη, ΑΠΘ

13:55 – 14:20 FoodOmics: Διατροφή, ευεξία και υγεία. Εισηγητής Β. Μούγιος, ΑΠΘ
Nutritional metabolomics: Mέθοδοι, αναλυτικά εργαλεία και εφαρμογές. Ο. Δέδα, Χ. Βιργιλίου, ΑΠΘ

14:20 – 14:30 Βάση δεδομένων FoodOmicsGR.
Βάσεις δεδομένων ελληνικών τροφίμων. Σ. Καλογιάννης, ΔΙΠΑΕ

14:30 – 15:20 Διάλειμμα, ελαφρύ γεύμα και παρουσίαση poster, φουαγιέ υπογείου ΚΕΔΕΑ 

15:20 – 16:10 FoodOmics: Ο δρόμος των τροφίμων του μέλλοντος. Ασφάλεια, νέα τρόφιμα, καινοτομία, αξιοποίηση αποβλήτων βιομηχανίας. Εισηγητής Γ. Αρσένος, ΑΠΘ
15:25 – 15:30 Φασματοσκοπία NMR στερεής κατάστασης στον ποιοτικό έλεγχο στερεών τροφίμων. Α. Σπύρος, Π. Κρήτης
15:30 – 15:35 Στοιχειακή μεταβολομική. Ανάπτυξη νέων προϊόντων. Κ. Γεωργίου, Γεωπ. Παν/μιο Αθηνών
15:35 – 15:40 Foodomics και ο ρόλος της έρευνας στη παραγωγή μονοποικιλιακών τυριών, και ιχνηλασιμότητας της αυθεντικότητας των τυροκομικών προϊόντων. Ι. Σκούφος, Π. Ιωαννίνων
15:40 – 15:45 Foodomics και κεφαλογραβιέρα ω3: Η διάσταση της επιστήμης στην ανάδειξη της αυθεντικότητας των τυριών του μέλλοντος. Ι. Σκούφος, Π. Ιωαννίνων
15:45 – 15:55 Ολοκληρωμένη διαχείριση αγροβιομηχανικών αποβλήτων – η προσέγγιση του FoodomicsGR. A. Στασινάκης, Π. Αιγαίου
15:55 – 16:00 Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των οίνων: το οξυγόνο, ή θερμότητα ή το φως; Π. Αραπίτσας, ΠΑΔΑ
16:00 – 16:05 Προσδιορισμός υπολειμμάτων παρασιτοκτόνων σε οίνους με εκχύλιση QuEChERS και χρήση υγρής χρωματογραφίας-φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας και ακρίβειας. I. Κωνσταντίνου, Π. Ιωαννίνων
16:05 – 16:10 Προσδιορισμός ολιγομερών PET από περιέκτες τροφίμων σε βιολογικά δείγματα και τρόφιμα. Δ. Διαμαντίδου, ΑΠΘ

16:10 – 17:00 Συζήτηση. Ερωτήσεις από το κοινό.

17:00 Κλείσιμο συνεδρίου.

 

 

Αναρτημένες Ανακοινώσεις Posters, φουαγιέ Υπογείου ΚΕΔΕΑ

1. Σπάνιες γαίες στο διαβήτη: η σχέση με την ηλικία, το φύλο και τις διατροφικές συνήθειες. Τσαγκάρης Α., Δανέζης Γ., Μεγκρέμη Σ., Τσέγκας Σ., Καπλάνη Π., Ζαμπέλας Α., Γεωργίου Κ., Γεωπ. Παν/μιο Αθηνών
2. Στοιχειακή μεταβολομική θρεπτική αξία μελιών από την Πολωνία και την Ελλάδα – Mn, Cu και Mg. Δρίβελος Σ. Α., Δανέζης Γ., Halagarda M., Popek S., Γεωργίου Κ., Γεωπ. Παν/μιο Αθηνών
3. Πρόοδοι στην αυθεντικότητα των τυριών: τελευταίες τεχνολογίες και καινοτόμοι αναλυτικοί δείκτες. Δανέζης Γ. Π. , M.M. Zaric, Α. Σ. Τσάγκαρης, P. K. Κασίμη, Ι. Σερεμέλης, K. Α. Γεωργίου, Γεωπ. Παν/μιο Αθηνών
4. Ελληνική ΠΟΠ Φέτα: Αυθεντικότητα μέσω του Στοιχειακού Αποτυπώματος.
Δανέζης Γ., Παππάς Α.Χ., Τσάγκαρης Α., Τσιπλάκου Ε., Παππά Ε.Χ., Ζαχαριουδάκη Μ., Ζέρβας Γ., Γεωργίου Κ. Γεωπ. Παν/μιο Αθηνών
5. Διατροφική αξία και ασφάλεια διάφορων Ελληνικών ΠΟΠ τυριών μέσω στοιχειακής μεταβολομικής. Δανέζης Γ., Παππάς Α.Χ., Τσιπλάκου Ε., Παππά Ε.Χ., Ζαχαριουδάκη Μ., Τσαγκάρης Α.Σ., Σωτηράκογλου Κ., Ζέρβας Γ., Γεωργίου Κ. Γεωπ. Παν/μιο Αθηνών
6. Χημειομετρική εξέταση ATR-FTIR φασματοσκοπικών δεδομένων για την ανάπτυξη μοντέλου διάκρισης δειγμάτων παρθένου ελαιολάδου με υποδεέστερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Προκαταρκτική μελέτη. Κοντονικόλα Κατερίνα, Ορδούδη Στεργιανή, Νενάδης Νικόλαος, Σπύρος Απόστολος, ΑΠΘ, Παν. Κρήτης
7. Προσδιορισμός οργανικών επιμολυντών (παρασιτοκτόνα, φαρμακευτικές ενώσεις) σε γαλακτοκομικά προιόντα με αέρια και υγρή χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας. Καρακίτσου Α., Κουλαμά Μ., Κολόκα Ο., Μπότη Β., Χελά Δ., Αλμπάνης Τ., Κωνσταντίνου Ι., Παν. Ιωαννίνων
8. Πρωτεωμική ανάλυση γάλακτος όνου (Equus asinus). Σταύρος Πρωικάκης, Ευτέρπη Μπουρουτζήκα, Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, Γεώργιος Τσάγκαρης
9. Graviera microbiota diversity produced by milk from two distinct indigenous Greek sheep breeds. I. Σκούφος, Παν. Ιωαννίνων
10. Microbiota of goat milk as a tool to define authenticity of origin and breed of goats I. Σκούφος Παν. Ιωαννίνων
11. Feta, goat cheese and hard cheeses from Epirus region in Greece: Discovering the terroir secrets. I. Σκούφος Παν. Ιωαννίνων
12. Metabolomics-based analysis of carob treated rats. Olga Begou, Olga Deda, Helen Gika, Ioannis Taitzoglou, Nikolaos Raikos, Agapios Agapiou, Georgios Theodoridis, ΑΠΘ, Παν. Κύπρου
13. Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου για τον προσδιορισμό και την απόλυτη ποσοτικοποίηση 13 αμινοξέων σε ξηρές κηλίδες ούρων με χρωματογραφία υδρόφιλης αλληλεπίδρασης συζευγμένης με φασματομετρία μάζας (HILIC-MS/MS). Θωμάς Μεϊκόπουλος, Όλγα Μπέγου, Ελένη Γκίκα, Γεώργιος Θεοδωρίδης ΑΠΘ
14. Ανίχνευση και αναγνώριση ιών σε πρόβειο γάλα με τη χρήση τεχνικών φασματογραφίας μάζας. Ευτέρπη Μπουρουτζήκα, Σταύρος Πρωικάκης, Ευάγγελος Κοντοπόδης, Αγγελική Κατσαφάδου, Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, Γεώργιος Τσάγκαρης, ΙΙΒΕΑΑ
15. Αξιοποίηση αποβλήτων ελαιοτριβείων και οινοποιείων με χρήση ηλιακής απόσταξης. Μάστορας Πέτρος, Βακάλης Στέργιος, Μιχαήλ Φουντουλάκης, Γατίδου Γεωργία, Κατσιάνου Παναγιώτα, Κουλής Γεώργιος, Θωμαΐδης Νικόλαος, Χαραλαμπόπουλος Δίας, Στασινάκης Αθανάσιος. Παν. Αιγαίου
16. Επεξεργασία και αξιοποίηση αποβλήτων τυροκομείων και οινοποιείων με χρήση μικροφυκών. Ζκέρη Ειρήνη, Ηλιοπούλου Αθανασία, Πανάρα Ανθή, Δασενάκη Μαριλένα, Μάστορη Μαρία, Ξενάκη Αργυρή, Φουντουλάκης Μιχαήλ, Θωμαΐδης Νικόλαος, Στασινάκης Αθανάσιος Παν. Αιγαίου
17. Determination of cyclic PET oligomers migrated from new and recycled polymeric material in olive oil and food simulants. Dimitra Diamantidou, Emmanouil Tsochatzis, Stavros Kalogiannis, Georgios Theodoridis, Helen Gika, ΑΠΘ, ΔΙΠΑΕ
18. Στοχευμένη Μεταβολομική Ανάλυση Δειγμάτων Γάλακτος Διαφορετικής Ζωικής Προέλευσης με την Χρήση της Φασματοσκοπίας NMR. Τσολακούδης Η., Θεοδωρίδης Γ., Σπύρος Α., ΑΠΘ, Παν. Κρήτης
19. Μεταβολομική ανάλυση ελληνικών τυριών με τη Φασματοσκοπία NMR. Ράλλη Ευαγγελία, Σκούφος Ιωάννης, Σπύρος Απόστολος, Παν. Ιωαννίνων, Παν. Κρήτης
20. NMR and LC-MS-based metabolite profiling of Pistacia lentiscus L. var. Chia: From leaves to Chios Mastic Gum authenticity assessment. Beteinakis S, Anagnostou C, Papachristodoulou A, Pachi V, Nikou T, Mikros E, Halabalaki M, ΕΚΠΑ
21. Integration of different extraction protocols for the metabolite profiling of urine after hydroxytyrosol supplementation in humans. Evangelos Kalampokis, Theodora Nikou, Maria Halabalaki, ΕΚΠΑ
22. Unfolding the chemical features and biological properties of honey: an integrated and comparative study. Gabriela Belen Lemus Ringele, Xanthi Styliani Tsami, Elodie Bossard, Lorène Gourguillon, Aikaterini Argyropoulou, Maria Halabalaki, ΕΚΠΑ
23. A metabolomic platform to assess the effect of phytonutrients in Drosophila melanogaster. Eleni V. Mikropoulou, Zoi Evangelakou, Ioannis P. Trougakos, Maria Halabalaki, ΕΚΠΑ
24. LC-HRMS based metabolite profiling for quality control of Greek honey via bioinformatic tools. Gabriela Belen Lemus Ringele, Stavros Beteinakis, Petros Gkiouvetidis, Anastasia Papachristodoulou, Maria Halabalaki, ΕΚΠΑ
25. Human plasma metabolic changes induced by L-Arginine enriched biscuits consumption via LC-triple-TOF employing DIA and LC-orbitrap using DDA. V. Papaioannou, A Yanni, V. Karathnanos, M. Halabalaki, ΕΚΠΑ
26. Microflora-dependent conversion of secoiridoids from Olea europaea and their effect on bioavailability of hydroxytyrosol. Maria Eleni Sakavitsi, Annelies Breynaert, Theodora Nikou, Luc Pieters, Nina Hermans, Maria Halabalaki, ΕΚΠΑ
27. Determination of 12 Phthalate Esters In Greek Grape Marc Spirits By Liquid Chromatography Tandem Mass Spectrometry. Diamantidou D., Begou O., Gika H., Tsochatzis E., Kalogiannis S., Kataiftsi N., Soufleros E., Zotou A., Theodoridis G.
28. Building a Local Library of Reference HPLC Chromatograms and Qtof-Ms Mass Spectra Using the MSMLS Kit. Diamantidou D., Katechis P., Lazaridou E., Gika H., Dove S., Fields M., Spector S., Wrigley J., DeJong F., Theodoridis G. ΑΠΘ
29. Development and validation of an UPLC-MS/MS method for the accurate determination of four different ceramides, C16:0, C18:0, C24:0 and C24:1 in qDBS capitainer samples. T. Meikopoulos, G. Theodoridis, H. Gika ΑΠΘ
30. Oμαδοποίηση και λεπτομερής εξέταση του λιπιδομικού περιεχομένου δειγμάτων αγελαδινού, βουβαλίσιου, κατσικίσιου, πρόβειου καθώς και γάλακτος όνου μέσω της τεχνικής LC-MS/MS-QTOF. Αναστασία Πεσιρίδου, Ιωάννης Σαμψωνίδης, Alan Barnes, Neil J Loftus, Σταύρος Καλογιάννης, Γεώργιος Αρσένος, Γεώργιος Θεοδωρίδης, ΑΠΘ, ΔΙΠΑΕ
31. Διαχωρισμός των ισομερών 1- και 3-μεθυλιστιδίνης βάσει των φασματομετρικών και χρωματογραφικών τους χαρακτηριστικών. Ιωάννης Σαμψωνίδης, Μαρία Μαρινάκη, Αναστασία Πεσιρίδου, Ελένη Γκίκα, Γεώργιος Θεοδωρίδης, Νεκτάριος Σιάχος, Γεώργιος Αρσένος και Σταύρος Καλογιάννης, ΑΠΘ, ΔΙΠΑΕ
32. Chemical characterization of biofertilizers using UPLC-QToF-MS via suspect and non-target screening strategies, Anthi Panara, Evagelos Gikas and Nikolaos Thomaidis, ΕΚΠΑ
33. Trapped Ion Mobility combined with LC-HRMS for high-performance 4D-metabolomics in food authenticity: Extra virgin olive oil adulteration study with olive oils of lower quality, Sofia K., Drakopoulou, Anastasia S. Kritikou, Carsten Baessmann, Nikolaos S. Thomaidis, ΕΚΠΑ
34. RP- & HILIC-HRMS analytical platforms incorporated with Trapped Ion Mobility Mass Spectrometry for targeted & untargeted 4D-metabolomics: Animal muscle tissues authenticity assessment as a case study, Anastasia S. Kritikou, Sofia K. Drakopoulou, Marilena E. Dasenaki, Carsten Baessmann, Ioannis Skoufos, Athina Tzora, Nikolaos S. Thomaidis, ΕΚΠΑ
35. Untargeted 4D Lipidomics combined with Chemometrics, as a tool for the classification of pork meat cuts, Ioannis Martakos, Ilias Tzavellas, Marilena Dasenaki, Ioannis Skoufos, Athina Tzora, Charalampos Proestos, Nikolaos Thomaidis, ΕΚΠΑ
36. Classification of poultry meat cuts based on untargeted approach of lipidomic profiles and advanced chemometrics, Ilias Tzavellas, Ioannis Martakos, Marilena Dasenaki, Ioannis Skoufos, Athina Tzora, Nikolaos Thomaidis, Evagelos Gikas, ΕΚΠΑ
37. Untargeted UHPLC-TOF/MS-based lipidomics approach for identifying differences in egg yolks from hens fed diets supplied with xylanase. Artemis Lioupi, Domniki Gallou, Christina Virgiliou, Georgios A. Papadopoulos, Georgios I. Arsenos, Paschalis Fortomaris, Veerle Van Hoeck, Dany Morisset, Brian K. Teeter, Carsten Baessmann, Georgios Theodoridis, ΑΠΘ
38. Influence of geographical origin, harvest year and farming regime on virgin olive oils (VOOs) from Crete. Integration of HS-SPME/GC-MS, 1H-NMR and FTIR-ATR analytical datasets. Artemis Lioupi, Ioannis Sampsonidis, Stella A. Ordoudi, Nikolaos Nenadis, Apostolos Spyros, Efi Manolopoulou, Georgios Kanarakis, Georgios Theodoridis, ΑΠΘ
39. Development of a HS-SPME method for the characterisation of Greek PDO and PGI wines and grape musts during alcoholic fermentation according to their volatile composition. M. Marinaki, I. Sampsonidis, A. Lioupi, P. Arapitsas, K. Zinoviadou, N. Thomaidis, G. Theodoridis, ΑΠΘ
40. Characterization of almond varieties from different regions of Greece during two harvesting years by HS-SPME/GC-MS and TD NMR Relaxometry analyses. Artemis Lioupi, Begüm Köysüren, Mecit H. Öztop, Georgios Theodoridis, ΑΠΘ